Foto: archief KNRM
Klaas Toxopeus

De Redders
Bij de redding van de bemanning volgen we de verschillende hoofdrolspelers op hun weg in de tijd naar die redding. We stellen ons daarbij telkens de volgende vragen: Waar komen de draden vandaan die op die dag zowel de schipbreuk veroorzaken als de redding mogelijk maken? Welke karaktertrekken maakt een mens tot een redder? Waarom wil een mens niet gered worden? De tijd waarin de film zich afspeelt beslaat de periode 1914-1933.

Klaas Toxopeus
Ontwikkeling van Klaas Toxopeus van 12-jarig kind tot zeeman en verder tot reddingsman. Klaas mag niet naar zee van zijn vader en werkt anderhalf jaar in een metaalfabriek. Na het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog moet hij zijn vader op de zeetjalk gaan helpen. Zijn vader komt op het zeilschip handen te kort omdat zijn broers in dienst moesten. In het begin van de film ervaren we iets van het leven op een zeilende vrachtvaarder in de overgangstijd naar motorschepen. Klaas leert de waarde van principes en het kompas. Op het eiland Rottum begint zijn leerschool in het reddingwerk, in navolging van zijn broer Mees.

In de vijftiger jaren schreef Klaas Toxopeus enige bestsellers over zijn ervaringen als redder op de Insulinde.

Lees verder over zijn broer Mees Toxopeus


De vrouwen

De vrouwen van de redders, altijd maar wachten, soms met herinneringen aan rampen meegemaakt als kind, zoals de vijftig vissers die op zee bleven uit Paessens- Moddergat. Hoe ga je om met het feit dat je man als beroep bewust de zee op gaat als ieder ander binnenblijft?


-10 Media Producties